8.10.2012

Oktoberfest :)

Oktoberfest je festival koji se svake godine održava u Minhenu u Nemačkoj, u svetu poznatiji kao "festival piva". Traje 16, 17 ili 18 dana, a nasuprot svom imenu, počinje u septembru i završava početkom oktobra.
Ovo je jedan od najpoznatijih festivala i ujedno i najveći vašar na svetu, a prosečna posećenost u poslednjih par godina je čak preko 6 miliona ljudi!



Poznat po dobroj atmosferi i druželjubivim domaćinima, ljudi koji ga jednom posete žele da ga posećuju svake godine. Zaštitni znak Oktoberfesta je, naravno - pivo.


Procenjeno je da se tokom ovog festivala popije preko 7 miliona litara piva! (Da, da - 7 000 000!) Pivo nije jedino piće koja se toči tokom Oktoberfesta, ali je sigurno najpopularnije. Toči se u standardnim kriglama od litre, a žene i devojke koje ga poslužuju su prava atrakcija!



Pored pregršt aktivnosti i događanja pod otvorenim nebom, glavna atrakcija festivala su džinovske šatre. Šatre su privremenog karaktera i postavljaju se samo tokom Oktoberfesta. Postoji 14 "velikih" i oko 20 "malih" šatri koje ugošćavaju ogroman broj posetilaca.
Ukupan zbir mesta za sedenje u zatvorenom prostoru ali i pod otovorenim nebom je oko 100 000 mesta.





Iako je prva pomisao na Oktoberfest kod većini postala reč "pivo", da li je to oduvek bilo tako?
Zapravo, godinama nakon osnivanja, ali i sada, festival je imao svrhu promocije bavarske poljoprivrede. I u današnjici, svake četvrte godine, u sklopu Oktoberfesta se organizuje i poljoprivredni vašar.



Oktoberfest je prvi put održan još davne 1810. godine kada je gradolnačelnik Minhena organizovao konjičke trke u čast venčanja nemačkog prestolonaslednika (kasnije i kralja) i bavarske princeze Tereze. Konjičke trke su tradicionalno održavane sve do 1960. godine. Venčanje je održano 12. oktobra, tako da broj 12 nosi specijalno značenje na festivalu.



Oktoberfest je tradicionalno održavan gotovo svake godine od trenutka svog nastanka, osim tokom ratnih godina i godina jake inflacije.

Od 1950. godine počinje tradicionalno otvaranje festivala, sa pucnjevima iz 12 pušaka i točenjem prvog piva tačno u podne. Prvo pivo tradicionalno toči aktuelni gradolnačelnik uz uzvik: "O' zapft ist!", što znači "Natočeno je!" na lokalnom dijalektu.
To pivo gradolnačenik zatim daje predsedavajućem ministru Bavarije.


Lokalni narod se tokom festivala oblači u svoje tradicionalne nošnje, a muškarci nose tradicionalne šešire "Tirolerhüte", što dodatno doprinosi lepoti ovog festivala. Svako mesto ima svoje "varijacije" na temu tradicionalne odeće, a neki uvode i moderne detalje u kombinacije. 





Bez sumnje je da je ovo jedan od najinteresantnijih festivala na svetu. Posvećenost stanovnika Minhena je uspela da održi tradiciju već 202 godine!
Da li postoji bolji način da se dočeka jesen?

No comments:

Post a Comment