8.12.2012

K-pop!

K-pop, na korejskom jeziku 가요 je jedan od najpopularnijih muzičkih pravaca današnjice širom sveta.
Ovo nije obavezno "pop" na koji smo navikli, već K-pop sadrži elemente elektronike, hip hop-a, elektro popa i "dance" muzike. 
Zahvaljujući internetu i današnjem lakom pristupu elementima stranih kultura, popularnost K-popa, se i dalje širi, čineći performere pravim "trend seterima", kako u muzici, tako i u modi.




Iako originalni naziv ovog muzičkog pravca podrazumeva sve vrste "narodne" korejske muzike, počevši od 1992. godine i eksplozivne popularnosti "Seo Tai-Ji & Boys" - "rap" i "dance" muzika preuzima ovaj naziv gotovo ekskluzivno za sebe.



Originalan naziv ove grupe glasi: 서태지와 아이들, znači: So Teđi i momci (dečaci) ali zbog latinične transkripcije korejskog jezika često nastaje zabuna kako se tačno izgovara ime ove grupe (a i ostalih pevača do dan danas).
Nakon ogromne popularnosti ove grupe, Teđi je postao prava muzička i kulturna ikona.

Ovo je pokrenulo tzv. "korejski talas" - porast interesovanja za korejskom kulturom i jezikom.
Pevači gotovo nikad nisu samo pevači, već su plesači a često i glumci.




U K-pop-u, vizuelni doživljaj je podjednako važan kao i muzika. Performansi su izuzetno uvežbani, odeća je vrhunskog modnog izraza, a sami performeri su veoma prijatnog izgleda i naravno - izuzetno ljubazni!
Karakter svakog pevača/pevačice ponaosob igra veliku ulogu u njegovoj/njenoj popularnosti. Dešavalo se da se publika razočara u nekog pevača zbog neke stvari iz privatnog života, što je dovodilo do potpunog kraha njihovih karijera.






K-pop možete pronaći svugde na internetu, a ako ste radoznali, samo pratite sledeći link :)
http://www.bugs.co.kr/

No comments:

Post a Comment