5.11.2012

SANKT PETERBURG



Datum osnivanja ovog grada koji se nalazi na čuvenoj reci Nevi je davni 16. maj 1703. godine. Tog dana je Petar Veliki kao utvrđenje, srce grada, odredio Petropavlovsku tvrđavu. Petar je novom gradu pridavao veliki značaj, za njega je on bio ne samo simbol već i prava fizička veza između Rusije i Evrope.
Od 1712. godine Peterburg postaje prestonica Rusije, međutim nedugo posle ove odluke vatra i poplave prave veliku štetu gradu, tako da su sredinom 18. veka mnoge zgrade iz Petrovog doba bile uništene. Izgled centra i plan izgradnje grada je usaglašen još 1737. godine, kada je kao centralna tačka od koje će se izgradnja grada širiti izabrana zgrada Admiraliteta i Nevski prospekt kao glavna ulica tadašnje prestonice. Krajem 18. veka populacija je bila veća od 200 000 ljudi. 


Tokom 19. veka u Peterburgu dolazi do velikog i brzog industrijskog razvoja, već oko 1830. godine u gradu je postojalo više od 300 fabrika. S obzirom na to da je SP grad koji leži na nekoliko reka i koji se nalazi na obali Baltičkog mora, sistemi navodnjavanja i izgradnja više kanala su bile u punom jeku tokom ovih godina. U tom periodu je takođe sagrađena i puštena u rad prva železnica a 20ak godina kasnije, tačnije 18. avgusta 1851. godine prvi voz je otputovao iz Peterburga u Moskvu. Tada su i sagrađene Moskovska, Varšavska, Baltička i Finska železnička stanica-dakle ukupno 4 sredinom 19. veka. A krajem veka završena je izgradnja morskog kanala i morske luke. 




SP je u 20. veku prolazio kroz buran period. Grad poznat i kao grad tri velike revolucije, sa skoro 2 miliona stanonika na početku Prvog Svetskog rata je osetio velike posledice tog istog rata. Kao uvertira bile su Ruske revolucija 1905. i 1907. godine a posle rata grad je doživeo još jednu veliku revoluciju-Februarsku revoluciju.
1914. godine. SP menja ime u Petrograd a samo 10 godina posle, 1924. Centralni Komitet donosi odluku da se ime grada promeni u Lenjingrad. Grad je u međuvremenu, tačnije posle Oktobarske revolucije izgubio status prestonice, Moskva je opet postala glavni grad. 



Tokom Drugog Svetskog rata tj. Velikog Otadžbinskog rata kako ga još Rusi nazivaju, SP je bio pod opsadom 900 dana. Grad je u velikoj meri bio uništen i razrušen ali već 1947. godine počinje ponovna i intenzivna ne samo popravka uništenog već i izgradnja potpuno novih objekata.
1955. godine sa radom počinje metro a 1991. je gradu vraćen prvobitan naziv-SP.


Danas je SP jedan od najvažnijih administrativnih centara ruske federacije, grad sa skoro 5 miliona stanovnika. U poslednjih 10 godina obnovljeno je ali i podignuto puno novih spomenika, restaurirane su mnoge važne građevine kao što je npr. crkva Spas na Krovi. Gradnjom mostova i autoputeva SP postaje moderan grad ali svojom posebnom arhitekturom, dvorcima, zgradama koje oduzimajmu dah Peterburg je ipak više muzej pod otvorenim nebom nego urbana metropola 21. veka.

Jasmina Avramov




No comments:

Post a Comment