3.08.2012

Srećan 8. mart, drage dame!


Zašto se tačno slavi 8. mart?

8. mart je međunarodni dan žena i obeležava se svake godine širom sveta. Simbolizuje trijumf žena u borbi za političku, ekonomsku i socijalnu jednakost. Da li je ovaj trijumf više fiktivan nego realan? I dalje se vode diskusije na temu. Ono što je sigurno da je napravljen ogromni pomak u socijalnom okruženju što je pomoglo i u širenju svesti o ljudskim pravima, nezavisnosti i edukaciji žena.



Sve je počelo kao borba za pravo glasanja, a inicijativa se prenela na druge grane života u kom su se žene osećale nemoćno ili iskorišćeno. Klara Cetkin, nemačka feministkinja i članica socijalističke stranke koja je živela od 1857. do 1933. godine je dala inicijativu za praznik. Ona se borila za pravo žena još od 1889. godine, a glavna inicijativa je pokrenuta na međunarodnoj konferenciji socijalitičkih žena 1910. godine.
Ova konferencija je održana u narodnoj kući u Kopenhagenu koja kasnije postala poznata kao Ungdomshuset, mesto gde su se okupljali levičari i mladi alternativci, sve do rušenja zgrade 2007. godine.

Proslava 8. marta kao dana žena je počela nakon serije mirnih protesta koji su se održavali prethodnih godina na ovaj datum. 
8. 3. 1911. godine Dan žena je proslavljen prvo u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj. Uvedene su institucije kao trudničko bolovanje, skraćeno radno vreme za trudnice, ista isplata za isti rad... Mada se razlika i dan danas oseti u većini zemalja.






Ipak, ovaj datum ostaje kao podsetnik na snagu ujedinjenih žena, na njihovu odlučnost i upornost i daje podstrek za dalje promene na bolje.

Zbog svega ovoga, srećan nam svima 8. mart :)




No comments:

Post a Comment