1.27.2012

Šta nam donosi zmaj?


Dobrodošli u Godinu Zmaja!

Kina je ove nedelje proslavila početak novog ciklusa, godinu Zmaja, pete životinje u ciklusu kineskog kalendara. Ovaj kalendar prati kretanje Meseca, tako da se popularno još naziva i Lunarni kalendar.
Šta to tačno znači?

Kineski horoskop (koji se koristi širom Azije) se sastoji od 12 godišnjih ciklusa koje zastupa po jedna životinja. Životinje se pojavljuju sledećim redosledom - pacov, vo, tigar, zec (u Vijetnamu je mačka), zmaj (negde i lav, pa čak i puž), zmija, konj, ovca, majmun, petao, pas i svinja.
Zmaj ima posebno značenje u kineskoj kulturi i tradiciji. Naime, on je jedino natprirodno stvorenje kineskog kalendara. Smatra se najmoćnijim jer je sačinjen od delova raznih životinja - lava, ribe, zmije i orla.
Zmaj je simbol cara, moći i prosperiteta i najavljuje dobar period za sve druge životinje horoskopa. Godina u znaku Zmaja se smatra najsrećnijom od svih i obećava nagrade za sve pravedne i strpljive.


U kineskom horoskopu, pored samih životinja, ulogu igraju i elementi, koji se takođe smenjuju na godišnjem nivou. Elementi su - drvo, vatra, zemlja, metal i voda, a ova godina je u elementu vode, tako da se ova godina generalno naziva godinom Vodenog Zmaja.

Zmaj predstavlja centar, ravnotežu, pravdu i blagostanje, a njegov osnovni element (koji se nikad ne menja) je zemlja. Zemlju štiti Žuti Zmaj, karakteriše žuta boja i odražava se na centar tela, tj na digestivni trakt. (Nadam se da će nam pomoći da se oporavimo od perioda slava i praznika...)

Veruje se da je godina Zmaja sjajno vreme da se započne novi posao, sklapaju prijateljstva i partnerstva i sklapaju brakovi. Zato krenite u akciju -  s blagoslovom Vodenog Zmaja :)


2 comments:

  1. Veoma lep clanak,nadam se da cete nastaviti da pisete jos lepih clankova.

    ReplyDelete