1.20.2012

Kako proslaviti lunarnu novu godinu?

Još jedna nova godina u nizu, ovaj put lunarna nova godina je opšte poznata kod nas kao Kineska Nova Godina i se obeležava 23. januara. :)
U Kini je ovaj praznik takođe poznat kao Prolećni festival (正月) a počinje prvog dana prvog meseca prema tradicionalnom kineskom kalendaru. Kraj Prolećnog festivala obeležava se 15. dana tog meseca Festivalom Lampiona.



Na novogodišnje veče, organizuje se tradicionalno godišnje porodično okupljanje poznato kao Chú Xī (除夕) (veče prolazeće godine). 
Ovaj praznik je najduži i najvažniji praznik kineskog kalendara. Generalno su neradni dani u pitanju, čega se pridržavaju Kinezi širom sveta, kao i kod nas.


Svaka nova godina se dočekuje u okićenoj atmosferi i lunarna nova godina nije izuzetak. Tradicionalni fino sečeni ukrasni papiri se kače na vrata i prozore kako bi pokazali dobrodošlicu predstojećoj godini. Motivi tih fino sečenih papira su sreća, blagostanje, bogatstvo i dug život. Takođe, počasno mesto svake godine ima jedna od životinja kineskog kalendara (ovaj put Zmaj) koji određuju kakva će godina biti.



Boja koja obeležava ovaj praznik je crvena. Od ukrasa do odeće, crvena boja rasteruje zlo i lošu sreću, a nova odeća simbolizuje početak nove godine i prelazak u novi ciklus.
Ukoliko ste odlučili da nekog obradujete za ovu novu godinu, tradicionalni pokloni podrazumevaju crvene koverte sa novcem, kao i sintnice, narandže i slatkiše.


新年快樂

No comments:

Post a Comment