1.31.2013

Татјанин дан - празник студената у Русији


Крајем јануара, студенти у Русији имају велику привилегију да им спремање за испитни рок барем на један дан прође у весељу и без гриже савести. Вероватно не постоји ни један студент који не зна за празник који се слави 25. јануара, дан студената, Татјанин дан. 25.01.2005. председник Руске Федерације, Владимир Путин је донео званичну одлуку да то буде празник свих студената те земље.

Празник има веома дугачку традицију, тако да је још 1755. године царица Јелисавета Петровна потписала одлуку „О оснивању Московског универзитета“. Тада је и Татјанин дан постао званични универзитетски празник, а Света Татјана се од тада сматра заштитницом свих студената.



Првобитно се празник славио само у Москви, и то веома раскошно. По сећањима очевидаца прослављање овог празника једном годишње је заиста био велики догађај. Прослава се углавном састојала из два дела, прва на реду је била кратка, званична церемонија у главној згради Московског универзитета а затим су сви становници  славили и веселили се на јануарским улицама престонице.




Током XVIII и прве половине XIX века, празник се славио у част оснивања Московског универзитета. Делиле су се награде најуспешнијим студентима, долазили су многи гости. Празник је почињао свечаном молитвом у цркви, иако се тих година није славио у част Свете Татјане.
Тек после донете нове одлуке цара Николаја I, 25. јануар почиње да се слави у част студената. Са овим даном почиње и распуст тј. веома гласно и радосно прослављање 25. јануара. Такође, од Николајаеве одлуке формира се и традиција-организовање догађаја на којима се држе говори у част празника и деле награде најуспешнијим студентима.
Традиција се одржала и до данашњих дана, па тако студенти као што су пре више од сто година и данас прослављају овај празник у весељу и у забави. На овај дан се студентима ништа не замера, па чак ни „највеселијима“ јер је опште позната чињеница да ниједан студент неће пропустити шансу да одмори од учења.






Још једна од традиција овог празника је да студенти једни другима честитају Татјанин дан, а ево како те, обично смс честитке, изгледају:

1. День студента наступает,
Веселись, гуляй народ!
Ведь нескоро еще в ВУЗы
В гости сессия придет!

Поздравляем всех студентов,
С этим долгожданным днем,
Мы сегодня дружно вместе
Снова «шару» позовем!

2. Пусть легче дается учеба,
Экзамен, зачет на улёт,
И даже вершины науки
Студент с настроеньем берет!

Пусть сердце стучится от счастья,
Бурлит молодецкая кровь,
В Татьянин незыблемый праздник
Мы поздравляем вас вновь!

3. День студента, очень важный день,
Ведь студентом в наши дни не просто:
Нужно слишком много успевать,
Быть ответственным всегда, серьёзным!

Но, так хочется порою в клуб,
Вместо скучной подготовки,
А потом призвать халяву вновь,
Чтобы было всё в зачётке чётко.

Поздравляем всех Татьян сейчас,
Издавна так получилось это:
Ведь в Татьянин день подписан был указ
О создании университета!



Ако су вам се ови стихови допали, остатак можете прочитати на сајту http://tostun.ru/pozdrav/den/studenta/2.htm а ако вас је сама прича о историји и традицији Татјаниног дана заинтересовала, овде можете прочиати још информација везаних за празник http://www.taday.ru/
С Татьяниным днём! С Днём российского студенчества!

No comments:

Post a Comment